woensdag 7 april 2010

What the Hashtag?!

Maak slim gebruik van de hashtag in Twitter

Als je net begint met
Twitter moet je waarschijnlijk even wennen aan de taal. Teksten in 140 tekens zorgen voor veel creativiteit en bijzonder efficiente zinnen. En wie praat er tegen wie? En dan nog het gebruik van het apestaartje (@) voor iedere naam. En om het af te toppen de zogenaamde hashtag met een #-symbool voor een woord of reeks woorden.

Na een tijdje meelezen en wat eerste voorzichtige tweets waag je je zelf ook eens aan zo’n #woord. Gewoon voor de lol. En vaak is het effect ook best grappig. Maar om nou te zeggen dat je helemaal door hebt wat je er nu eigenlijk mee kunt. Nou, nee. Zo zag ik gisteren deze: #ikgebruiknualeentijdjedathekjemaarbegrijpeigenlijknognietzogoedwaarom

Ik ben maar eens op onderzoek gegaan. En kwam erachter dat je ook zinvolle dingen met die hashtag kunt doen.

Hashtag, wat is het?
Twitter voorziet zelf niet in makkelijke manieren om tweets te groeperen of extra informatie toe te voegen. De twitter community heeft het daarom zelf opgelost: met hashtags. Een hashtag is vergelijkbaar met andere webtags en helpt om tweets in categorieen onder te brengen. Je maakt een hashtag door het hash-symbool (#) voor een woord (of meerdere woorden) te zetten. Zo dus: #followfriday. Of #hashtag. Of #iPad. Enzovoort. Je kunt het voor ieder woord zetten. En sommige mensen doen dat dan ook, zoals bijvoorbeeld @cattyfox laat zien: #you #can #make #anything #into #a #hashtag.

Leuk en aardig. Maar wat kun je er nou echt mee?
Hashtags zorgen er dus voor dat tweets die over eenzelfde onderwerp gaan bij elkaar worden gebracht. Het maakt het zoeken naar tweets over specifieke onderwerpen een stuk eenvoudiger. Neem als voorbeeld een groep mensen die een workshop bijwonen. Ze twitteren realtime hun aantekeningen en opmerkingen over de inhoud van de workshop. Als ze nou met elkaar afspreken dezelfde hashtag (bijvoorbeeld #wstw2010) te gebruiken, dan kan iedereen (aanwezig of niet) die aantekeningen op 1 plek zien en delen. Slim.

Tijdens natuurrampen of andere noodsituaties kunnen hashtags worden ingezet om alle realtime informatie op 1 plek te vinden. Als marketingtool kunnen hashtags helpen om informatie over je product of dienst te groeperen. Collega’s kunnen elkaar met hashtags voorzien van relevante projectinformatie - ook als ze op andere locaties aan het werk zijn. Tijdens presentaties kun je je publiek vragen om een specifieke hashtag te gebruiken voor hun input of commentaren.
Trend of hypes kun je snel ontdekken via hashtags op
search.twitter.com. Op de homepage staat een lijstje met veel gebruikte hashtags.

Genoeg manieren dus voor zinvolle besteding van die #. Probeer je hashtags kort en specifiek te houden. Maak je ze te algemeen, dan zullen je tweets terecht komen op de stapel waar die tag ook gebruikt wordt.
En als je gaat twitteren over een specifiek onderwerp of een hashtag wilt gaan inzetten: check dan eerst of er als tags voor bestaan. Je kunt er dan voor kiezen om je aan te sluiten bij een bestaande tag. Of juist een andere tag te kiezen.

#enblijfgerustgrappigedingenmetdehashtagdoen.

Meer blogposts over Twitter:
-
Je twittertoon
-
Social Media goed voor je merk - en voor de verkoop!
-
Eens getwitterd blijft getwitterd

Volgers