dinsdag 13 april 2010

Boeken op de iPad?

De iPad is volgens sommigen niet de ideale ebookreader. En na een paar dagen spelen ben ik het met ze eens. ‘Traditionele’ ebooks kun je beter lezen op Kindle&co. Met het rustiger beeld op e-inkschermen kom je dichter in de buurt bij het gevoel van een ‘echt’ boek. Is dat wat je zoekt, dan weet je wat je moet kopen.

Maar als we het oude boekenformat van zwarte letters op een wit vel achter ons kunnen laten, dan gaat er met de iPad een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden open. En kan het de manier waarop we boeken maken, presenteren en lezen rigoureus veranderen.

Een voorproefje daarvan kwam ik vandaag online tegen. Kijk maar even mee naar Alice on iPad.




Natuurlijk. Niet ieder boek leent zich voor zo’n aanpak. En je wilt ook niet ieder boek op die manier tot je nemen (het zou me gaan duizelen). Maar het laat zien dat Apple met de iPad een nieuw platform heeft gecreeerd waar plek is voor een nieuw soort content.

Zoals bijvoorbeeld voor de belofte van Text 2.0. Met een eyetracker houdt Text 2.0 bij wat je leest en hoe. Effecten kunnen zo precies op tijd worden gepresenteerd. Denk aan de animatie van een plaatje. Maar Text 2.0 kan ook hints geven. Blijft je blik lang op een woord hangen? Dan verschijnt er een hint met een vertaling, synoniem of definitie. Tot je weer verder leest. Weet je even niet meer waar je bent met lezen? Dan verschijnt er vanzelf een pijltje bij het laatst gelezen woord. Ben je een tekst aan het scannen? Dan wordt de irrelevante informatie er voor je uitgehaald. Zo loopt je als een razende door de belangrijkste tekst heen. De iPad zou een ideaal apparaat kunnen zijn/worden voor Text 2.0.



In dit kader ook een aanrader om te lezen is
deze blogpost over Books in the Age of the iPad.
Zo, en nu houdt ik voorlopig even op over die iPad. Kom maar langs als je m zelf even vast wilt houden.

-
Mijn eerste ervaringen met de iPad

Volgers