zondag 28 februari 2010

Google houdt van links


Zoekmachinemarketing is hot. En Google is dol op links. Simpel gezegd: iedere link naar jouw site wordt door de zoekmachines gezien als een blijk van vertrouwen dat anderen in jouw site stellen. En dat vinden de zoekmachines belangrijk. Of en hoeveel er naar jouw site of blog gelinkt wordt heb je natuurlijk niet echt zelf in de hand. Wel kun je wat dingen doen om kwalitatief goede links (links die Google lekker vindt) te realiseren. Dus: hoe krijg je het voor elkaar om links van buiten je eigen site naar jouw content te laten leiden?

Maar eerst, wat zijn dat eigenlijk: ‘goede’ links?
Bij voorkeur hebben links naar jouw content de volgende eigenschappen:
  • ze komen van sites met een hogere ranking dan je eigen site/blog
  • de links zijn relevant voor het onderwerp waar jij over schrijft
  • de links bevatten steekwoorden die voor jouw pagina relevant zijn

Hoe kom je eraan?
Ook al is het grotendeels aan anderen op het web of ze naar je willen linken of niet, er zijn wat dingen die je zelf kunt doen.
  • Een stokpaardje: zorg voor goede content. Schrijf dingen die mensen willen lezen. Waar ze wat aan hebben. En zorg dat het relevant is voor jouw onderwerp en voor je doelgroep. Inhoudelijk sterke artikelen zijn interessant om naar te linken.
  • Zoek contact met andere bloggers met eenzelfde of gelieerde interesse. Ga ze niet spammen en random vragen om naar jou te linken. Maar het kan geen kwaad om goede posts zo nu en dan onder de aandacht te brengen. Met een kort, persoonlijk berichtje per mail of via hun site bijvoorbeeld. Soms zullen ze positief reageren. Soms ook niet.
  • Schrijf je voor meerdere sites/blogs? Dan kun je je verschillende stukken natuurlijk makkelijk naar elkaar laten verwijzen (don’t overdo it...). Let wel even op: staan die verschillende sites op dezelfde server gehost, dan heeft Google snel door wat je aan het doen bent en zul je je ranking juist zien dalen...
  • Wissel links uit met andere bloggers. Soms gaat dat als vanzelf. Als je merkt dat iemand naar jou verwijst, dan doe je dat vaak ook andersom. Prima. Maar er zijn ook (commerciële) praktijken en platforms om strategisch links met elkaar uit te wisselen. De relevantie is dan soms ver te zoeken. Ik ben er zelf geen fan van. En te veel links die niet relevant op inhoud zijn, kunnen voor zoekmachines een signaal zijn om je een tijdje te negeren. En dat is nou net niet de bedoeling.
- Meer tips om goed uit de bus te komen bij zoekmachines.
-
Zet Google maps in om beter vindbaar te zijn.


Volgers