woensdag 23 juni 2010

KVK en Google Maps - een lekker stel

KvK-gegevens van ondernemers staan online bij Google Maps
Door een paar alerte opdrachtgevers die hun bedrijf graag
goed op Google Maps willen presenteren kwam ik het op het spoor. Ze stonden er namelijk al op en wisten alledrie zeker dat ze dat niet zelf hadden gedaan. Een korte speurtocht leidde me naar de KvK. Onze Kamer van Koophandel verstrekt gegevens aan Google die ze vervolgens netjes op Google Maps zet. Vaak met het (mobiele) telefoonnummer van de ondernemer, met het (huis-)adres en veelal ook nog een mooie ‘streetview’-foto van de locatie (in veel gevallen het woonhuis van de ondernemer).

Sta jij ook zonder dat je het weet op Google Maps?
Tik je bedrijfsnaam in op
http://maps.google.nl/ en staat er een vermelding van je bedrijf die je er zelf niet ingezet? Dikke kans dat die gegevens door de KvK aan Google zijn verstrekt. Los van wat ik er van vind dat deze gegevens zonder je toestemming gepubliceerd worden, is het handig om te weten hoe je die vermelding zelf kunt bewerken of verwijderen. Want soms is het best prettig om even niet vindbaar te zijn, niet waar? Om dat voor elkaar te krijgen moet je gek genoeg eerst aantonen dat jij de bedrijfseigenaar bent door die vermelding te claimen.

Hoe claim je je eigen vermelding bij Google Maps?
Log in
op Google met je Google of Gmail-account. Heb je die niet? Dan moet je er stom genoeg nu toch een aanmaken.
Daarna ga je naar
http://www.google.com/local/add/businessCenter?hl=nl&gl=nl
Klik op "Nieuwe vermelding toevoegen" of ‘Nog een bedrijf toevoegen’ en voer je bedrijfsgegevens in (dezelfde die dus al in Google Maps staan).
Google zal je daarna vertellen dat die gegevens verdraaid veel lijken op een vermelding die er al is. Je krijgt de keuze om jouw nieuwe vermelding toe te voegen of om de bestaande vermelding te claimen. Dat laatste is wat je wilt. Google wil dan ook nog even echt zeker weten dat jij de bedrijfseigenaar bent. Verificatie daarvan gaat per telefoon of brief. Dat kost je niks, maar als het per post gebeurt kan het tot 14 dagen duren voor je een code krijgt waarmee je dan eindelijk je eigen gegevens kunt aanpassen of verwijderen.

Best wonderlijk, niet?


- Lees meer over hoe je je bedrijf goed op Google Maps kunt presenteren
in deze post.

Volgers