donderdag 11 februari 2010

Pas op met Twitter en zo

Kijk, het is natuurlijk reuze handig en hip om social media professioneel in te zetten. De wereld verandert, consumenten bewegen zich anders en nieuwe media bepalen de stemming. Daar moet je wat mee als onderneming! Maar toen was daar opeens een idioot, homofoob berichtje vanaf het corporate account van Vodafone UK. Het fladderde vrijdag zomaar groot twitterland binnen. Oeps!

Meer dan 8.500 Vodafone klanten en followers kregen het in hun tweetstream. En zo’n raar berichtje wordt natuurlijk nijver ge-retweet door de ganse goegemeente. Paniek!

Werd eerst aangenomen dat het account gehackt was, kwam al snel het bericht van Vodafone dat het om een ‘severe breach of rules’ ging. Een van de pot gerukte medewerker dus. Daar ben je mooi klaar mee!

Het deleten van de tweet had natuurlijk geen zin, overal op internet was het gewraakte berichtje inmiddels terug te lezen. En het steeds maar herhalen van een paniekerig excuusberichtje maakte het beeld er niet beter op... Twitter werkt gewoon nogal goed, zal ik maar zeggen.

Het is een mooi voorbeeld van hoe het mis kan gaan met de snelle communicatietools van social media. Een paar lessen:

  • Eens getwitterd, blijft getwitterd: het deleten van een tweet heeft weinig zin als je veel volgers hebt die je berichtje al gretig hebben opgepakt en geretweet. Het lijkt zo onschuldig: maximaal 140 tekens die de wereld invliegen. Maar ze kunnen je tot in de virtuele eeuwigheid achtervolgen.
  • Denk na voor je wat doet. Voor je op ‘Send’, ‘Add’, ‘Update’ of andere knoppen drukt: haal adem, kijk nog eens naar wat je hebt geschreven, weet het zeker. En ga dan je gang.
  • We maken allemaal wel eens een blunder. Het is niet uit te sluiten dat het een keer mis gaat. Schrik daar dan niet te veel van. Bedenk van tevoren hoe je daar mee om zou willen gaan.
  • Om zo’n vuurtje te blussen is het is beter om een keer echt een goed en weldoordacht excuus te maken dan honderd paniekberichtjes te sturen. Relax. Voel je voeten voor je met je vingertoppen in de weer gaat.
  • De persoon die deze fout maakte, was kennelijk niet helemaal klaar voor het gebruik van Twitter (...). Zorg dat iedereen die bij je (corporate) account kan, snapt waar het om gaat, hoe het werkt en wat de gevolgen kunnen zijn van 1 oerdom berichtje.
  • Let goed op welk account je gebruikt. Beheer je meerdere twitter-accounts (privé en zakelijk bijvoorbeeld), wees er dan altijd zeker van dat je vanaf het juiste account je tweets plaatst.

Volgers